z35W7z4v9z8w

2016-12-30

Varför ska valpen Hugo behöva lida på nyårsafton?

Om julen är barnens högtid tenderar nyårsafton att vara de vuxnas, med allt vad det innebär på gott och ont. För många hör fyrverkerier firandet till och redan några dagar innan nyår kan de första smällarna höras.


Många hundägare, som ser hur det oförutsägbara smällandet skrämmer slag på husses lilla älskling, har dock svårt att se pangandet som ett oskyldigt nöje. Runt hela landet tvingas hundägare vidta särskilda åtgärder för att förebygga problemen. Med lugnande piller och omlokaliseringar av oroliga hundar genomlider man nyårsnatten.
Även människor med olika former av hörselskador kan påverkas negativt av andras firande.
Det gäller alltså att tänka till och visa respekt. Ändå är reglerna i dag betydligt striktare än på 90-talet, när smällare som var kraftiga nog att spränga upp grannens brevlåda lätt kunde hamna i ivriga barnahänder.


I och med förbudet mot att säljare smällare till allmänheten trädde i kraft försvann en del av nöjet, men också en del av riskerna. Inför årets nyårsafton har sjukvårdspersonal vittnat om hur de hårdare reglerna om smällarna påverkade skademönstret.


Tidigare var den typiske patienten på handkirurgin under nyårsafton en person med sprängskador.


Nu skadar vi oss bland annat när kärnan ska gröpas ur avokadon.
När det mullrar som mest i hundägarleden brukar förslag om ett totalförbud mot fyrverkerier framföras, men nog borde vi kunna använda friheten under ansvar. Förbudsiver kan i sig bli ett sluttande plan, där vi steg för steg får ett mer genomreglerat samhälle.


En vacker dyker det upp ystra folkpartister som vill lagstifta om hur du får öppna din avokado till förrätten, men det ska de inte få göra.
Det går faktiskt att komma överens med sina grannar och visa respekt för deras behov. Den som bor nära en rädd katt eller hund bör kanske överväga att köpa "tysta" raketer, som i dag finns på marknaden.


Friheten är värdefull både i det stora och i det lilla, men den ställer samtidigt krav.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar