z35W7z4v9z8w

2016-11-12

Digital borttagning av tatueringar

En tatuering är en permanent målning av huden genom penetration av nålar doppade i färg. Tatuering har funnits i tusentals år i många kulturer runt om världen. Och när det kom till västvärlden var det nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar, fram tills det blev plötsligt blev populärt bland allmänheten på 1980-talet. I Sverige finns ingen regelverk som bestämmer åldersgräns eller var på kroppen man får tatuera sig. Och samma sak gäller i flera andra länder. Bland kriminella och i fängelser har ansiktstatueringar blivit ett effektivt sätt att berätta för omgivningen om var man står och vilka man tillhör.

Gängmedlemmar tatuerar sig på nacken och ansiktet för att skrämma sina fienden, visa samhörighet och bevisa att de lever ett kriminellt liv.

Men vad gör en före detta gängmedlem om han/hon vill byta livsstil och bli hederlig. Ansiktstatueringarna kommer att förfölja dem för evigt och samhället kommer att döma dem vid första åsynen.


Möjligtvis kan man ta bort vissa tatueringar med laser men det är väldigt dyrt och kräver många behandlingar. Och idag finns ingen bra metod att ta bort stora tatueringar, utan att efterlämna märken och fläckar på huden.

Fotografen Steven Burton blev nyfiken på hur gängmedlemmar skulle se ut om deras ansikten inte var täckta med symboler, text och bilder. Så med hjälp av datorn tog han bort tatueringarna digitalt.


Många av de gängmedlemmar som deltog i Steven Burton's experiment berättade att de hade varit tatuerade så länge att de inte mindes hur de såg ut bakom all bläck.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar