z35W7z4v9z8w

2016-10-09

Hur mycket skulle det kosta att bygga en Death Star


Det känns nästan som att det var igår som Star Wars del VII hade premiär, men hysterin kring filmen kommer att sparka igång igen då Star Wars: Rogue One får sin premiär i december 2016.

Felicity Jones har huvudrollen i filmen och henne kanske ni kommer ihåg från den biografiska filmen om Stephen Hawking "The Theory of Everything" och regisseras av Gareth Edwards som gjorde filmen "Godzilla".

Filmen kommer att handla om tiden innan del IV och handla om en grupp med rebellspioner som har lyckats få tag i en ritning på Imperiets mäktiga galaktiska supervapen Death Star. Och detta kommer att ha stor betydelse för handlingen i filmen som kom ut 1977.
Många har funderat på hur mycket det skulle kosta att bygga Imperiets Death Star på riktigt, och några har gjort ett försök att ta reda på detta och kommit fram till att det antagligen kommer att kosta VÄLDIGT mycket! Enligt en kalkyl som gjorts skulle bygget av en riktig Death Star kosta hårresande 190.842.000.000.000.000.000 svenska kronor. Hur mycket är nu detta? Jo! 190,8 triljoner eller 190842 biljarder eller 190842000 biljoner eller 190842000000 miljarder.

Så! Om du vill spränga planeten Alderaan på egen hand så är det dags att börja sätta igång att spara ihop pengar.

Men om man tänker på att det totalt finns 0,00068 triljoner svenska kronor i valuta i hela världen, då kanske man kan lägga hela projektet på hyllan.

Okej! Det finns inte tillräckligt med pengar att bygga Death Star även om vi samlar alla pengar som finns i hela världen, men vad är det som kostar så otroligt mycket i detta bygge?
Låt oss ta en närmare titt på all data.
Först och främst verkar Death Star vara byggd av stål, det är nästan alla Star Wars fantaster eniga kring. Och Death Star har en diameter på ca 140 km. Och att bygga en stålklot på 140 km krävs 1080000000000000 ton stål.

Det betyder att med med dagens tillverkningstakt av stål (1,3 miljarder ton/år) skulle det ta ca 833 år att samla i hop tillräckligt med stål för att bygga skalet till Death Star. Man skulle kunna bygga Death Star med järn istället, för järn finns det gott om på Jorden. Det finns tillräckligt med järn på Jorden att det skulle räcka till att bygga 2 miljoner stycken Death Stars men det finns ett problem. Det mesta av allt järn finns i Jordens kärna, så det är relativt knepigt att få tag i.

Vi får inte glömma att all kalkylering ovan är gjord bara på Death Stars yttre skal. Utöver detta tillkommer kostnader för alls som ska ingå i rymdstationen som motorer, rum, möblering, bemanning, vapen och så vidare...

Så vad kan vi dra för slutsatser av all vi lärt oss idag?

1. Imperiet har VÄLDIGT MYCKET pengar.
2. Det är nog bättre att spara sina pengar på ett bankkonto.

Klicka på denna länk och se en diagram på hela Death Star.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar