z35W7z4v9z8w

2016-09-18

Evenemang i Kumla - Engagemang för ungdomarna

Kumla
Att vara ung i Kumla kommun är inte en dans på rosor.
Varje dag ställer vi i vårat kompisgäng samma fråga: Vad ska vi hitta på idag?.
Och svaret blir samma varje gång: Vi åker in till Örebro eller Marieberg.
För i Kumla händer för det mesta ingenting som vi ungdomar kan relatera till.
Politikerna i Kumla kommun lade för några år sedan fram en vision om att Kumla skulle ha 25.000 invånare till år 2025. Men det var bara en vision. Därefter hände ingenting. Nada!
Jag undrar om politikerna i Kumla ochså har en vision för ungdomarna i Kumla. "Inga ungdomar under 25 år i Kumla fram till år 2025". För lika oengagerade som de är i sin egen vision - lika oengagerade är de i ungdomarna.
Visst! Det finns sportföreningar - som drivs av engagerade föräldrar - och de flesta ungdomar, (liksom mig), är med i ett, men många fler är inte det. Ofta beror det på att det kostar pengar att spela fotboll, ishockey, innebandy, basket etc.

Att spela instrument kostar också en slant, vilket gör att många föräldrar inte har råd att ansluta sina barn.
Istället sitter ungdomar hemma framför datorn eller mobilen och slösar bort sin tid på att titta på Youtube, Periscope och hänger på sociala nätverk. Om de trots allt vill hitta på något måste de antingen lämna Kumla.
Hittar man trots allt en aktivitet för ungdomar i Kumla så är det ofta anordnat av en knarklangare eller spritlangare, som vill locka till sig fler kunder.
Det enda alternativet är Kyrkan som anordnar aktiviteter för ungdomar - men de har också sin egen agenda - att locka fler till en Kyrka som förlorat massor av medlemmar.

Bara titta runtomkring er! Titta på lekplatserna! Titta på de spolade isbanorna på vintern! Hur många barn ser ni ute som använder dessa?
Tack och lov för Pokemon Go! Det gjorde att ungdomar började gå ut och röra sig.

Jag tycker att Komla kommun ska ta fram en Vision för ungdomar till år 2025.
Att politikerna ska börja satsa några kronor av invånarnas skattepengar för att ungdomarna ska stanna kvar i Kumla istället för att åka ifrån det.
Vad sägs om en ungdomsgård vid Kumla Sjöpark. En ungdomsgård där det finna aktiviteter för de flesta intressen typ: Fotoklubb, Musikproduktion, Skapa appar/spel, Starta en Youtubekanal, Starta en blogg, Teater, Konditionsträning, Yoga...
Det finns massor av idéer och säker många som är intresserade av att hålla i olika aktiviteter.
Men det måste finnas någon som är huvudansvarig för att säkerställa att ungdomarna trivs i kommunen - och det är politikerna i Kumla kommun.

Gör något!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar